Dokonalá šlehačková vánočka recept

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml smetany na šlehání 33%
  • 1 bal. sušeného droždí
  • 50 g cukru práškového
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 1 bílek
  • 100 – 150 g rozinek namočených v rumu
  • žloutek na potření
10x
0 Kcal
02:00
Střední

Postup přípravy

  1. Mouku prosejeme a přidáme i ostatní sypké přísady. Pak přidáme Vejce, bílek a smetanu s rozinkami.
  2. Důkladně vypracujeme jednotné hladké a vláčné těsto.
  3. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě.
  4. Potom těsto rozhněteme v rukou a rozdělíme na menší bochníky – podle toho, z kolika ohonů chcete plést.
  5. Vánočku můžete pléct ze dvou ohonů nebo já dělám základ ze tří (úpletů jako cop) a na vrch dám ještě dva copy .
  6. Pak přendáme na plech vyložený papírem a necháme ještě pokynout.
  7. Potřeme žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby.
  8. Pečeme při teplotě 190-200 stupňů asi 35-40 minut – vánočku je třeba sledovat.
  9. Dobrou chuť!