Slaný moravský podplameník, 100 let starý recept
- Sředně těžká přípava
- 10 porcí
- 0 minut
Pro 10 porcí
Ingredience
Postup přípravy
-
Na vrch:
- 350 g zakysané smetany
- ,200 g slaniny
- ,2 červené cibule
- V misce smícháme vlažné mléko, rozdrobené droždí a cukr. Počkáme, než vyjde kvásek.
- Do jiné misky prosejeme mouku, přidáme sůl, vejce, olej a také brambory, které jsme si uvařili a prolisovali.
- Nakonec do těsta vmícháme i kvásek a vypracujeme těsto, které je vláčné a hladké – podle potřeby přidáme mouku nebo naopak mléko.
- Necháme nakynout.
- Když těsto vykyne, přendáme ho na pomoučený vál a ještě prohněteme a necháme alespoň 15 minut odpočinout.
- Zatím si připravíme plech, který dobře vymažeme olejem nebo máslem (můžete péct i na papíře na pečení, ale na másle je nejlepší).
- Na plech navrstvíme rovnoměrně těsto – protáhneme ho rukama do všech rohů – je třeba myslet na to, že těsto během pečení ještě naroste.
- Potřeme zakysanou smetanou, slaninou nakrájenou na kostičky a nakrájenou cibulkou.
- Šup do trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut – okraje by měly být zlatavé.