Sladký a lehký vrstvený koláč s kefírem recept

Ingredience

  • 240 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 125 g kefíru
  • 5 g prášku do pečiva

Na drobenku:

  • 80 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 70 g másla
4x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravte těsto: v hluboké misce si smíchejte mouku s práškem do pečiva a obě ingredience prosejte přes sítko.

     
  2. Vychlazené máslo si nastrouhejte na struhadle a smíchejte ho s moukou.
  3. Přilijte kefír a důkladně těsto prohněťte.
  4. Takto připravené těsto zabalte do potravinové fólie a vložte do ledničky na 1 hodinu.
  5. Nyní je čas připravit si sladkou drobenku. Do hluboké nádoby si prosejte mouku a propojte ji s cukrem.
  6. Přidejte nastrouhané máslo a vytvořte drobenku. Misku přikryjte a vložte do ledničky.
  7. Po uplynutí 1 hodiny vyjměte těsto z ledničky a rozdělte ho na stejný počet kusů (od toho bude záviset, kolik vrstev bude mít výsledný koláč). Drobenku si také rozdělte na stejný počet.
  8. Vyválejte si jednu část těsta a navrch najemno nasypte připravenou drobenku.
  9. Pokračujte přidáním další části vyváleného těsta.
  10. Takto pokračujte až do konce – poslední vrstva by měla končit těstem. Následně koláč nakrájejte na stejné trojúhelníky.
  11. Kousky vrstveného těsta poskládejte na plech vyložený papírem na pečení, vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a nechte péct po dobu 20 minut.
  12. Upečený koláč už jen stačí posypat práškovým cukrem a je to!

data-matched-content-rows-num="1" data-matched-content-columns-num="3" data-matched-content-ui-type="image_stacked" data-ad-format="autorelaxed"