Rychlý šlehačkový koláček se švestkami jemný jako pavučinka podle babičky recept

Ingredience

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 2 vejce (velikost M)
  • 150 g kr. cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 50 ml olej
  • 1/2 bal. prášku do pečiva
  • Mléko (pokud je těsto příliš husté)
  • máslo
  • švestky přepůlené
  • Volitelné – Drobenka z mouky
4x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

  1. Všechny přísady na těsto jednoduše smícháme v misce pomocí metly nebo pomocí ručního šlehače.
  2. Těsto a jednoduše rovnoměrně navrstvíme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech.
  3. Na těsto uložíme očištěné a rozpůlené švestky.
  4. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 25-30 minut (pokud je forma větší a koláček tenčí, upeče se rychleji, pokud je naopak těsto výše, pečeme déle).
  5. Koláček s drobenkou je ještě chutnější, stačí když smícháte hladkou mouku s práškovým cukrem a nastrouhaným máslem a vytvoříte drobivou směs.
  6.  Tu nasypte na švestky a dejte koláček péct.