Karamelové vánoční cukroví s čokoládovou polevou a opravdu famózní chutí recept
- Sředně těžká přípava
- 4 porce
- 0 minut
Pro 4 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
Krém
- 250 g cukru krystal
- 250 g másla
- 250 ml vody
- 50 g hladké mouky
- 15 ml rumu
Poleva
- 100 g čokolády na vaření
- Půlky vlašských ořechů
- Oddělíme si žloutky od bílků.
- Z bílků si vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky následně vymícháme s cukrem.
- Přidáme vodu a postupně přidáme i zbytek ingrediencí na těsto.
- Nakonec do těsta pomalu zapracujeme sníh.
- Těsto rozdělíme na dvě stejně velké části.
- Upečeme buď současně, nebo na dvě etapy, ve vymazaném a moukou vysypaném plechu.
- Pečeme na 180 stupňů.
- Mezitím si připravíme náplň.
- Cukr dáme zkaramelizovat.
- Když se rozpustí, přidáme máslo.
- Poté přilejeme 1 dl vody.
- Zahříváme a mícháme na mírném plameni.
- Až je směs horká, přidáme zbytek vody, mouku a vymícháme hladký krém.
- Až dostaneme karamelovou, sametovou konzistenci, přidáme rum, zamícháme a odstavíme.
- Těsto je měkkoučké, takže si z něj snadno vykrojíte kolečka pomocí normálního vánočního vykrajovátka ve tvaru kruhu.
- Pak už stačí jen seskládat.
- Na spodní vrstvu naneste krém a přiklopte druhým plátem těsta.
- Nakonec vrch potřeme rozpuštěnou čokoládou a položíme na ni půlku vlašského ořechu.
Podobné recepty
Další receptyVánoční čokoládová hnízda se strouhaným kokosem připravené bez pečení!
cukroví
30 minut