Karamelové vánoční cukroví s čokoládovou polevou a opravdu famózní chutí recept

Ingredience

  • 5 vajec
  • 8 lžic cukru krystal
  • 8 lžic minerální vody s bublinkami
  • 8 lžic oleje
  • 8 lžic polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 250 g cukru krystal
  • 250 g másla
  • 250 ml vody
  • 50 g hladké mouky
  • 15 ml rumu
  • 100 g čokolády na vaření
  • Půlky vlašských ořechů
4x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

Krém

  • 250 g cukru krystal
  • 250 g másla
  • 250 ml vody
  • 50 g hladké mouky
  • 15 ml rumu

Poleva

  • 100 g čokolády na vaření
  • Půlky vlašských ořechů

  1. Oddělíme si žloutky od bílků.
  2. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh.
  3. Žloutky následně vymícháme s cukrem.
  4. Přidáme vodu a postupně přidáme i zbytek ingrediencí na těsto.
  5. Nakonec do těsta pomalu zapracujeme sníh.
  6. Těsto rozdělíme na dvě stejně velké části.
  7. Upečeme buď současně, nebo na dvě etapy, ve vymazaném a moukou vysypaném plechu.
  8. Pečeme na 180 stupňů.
  9. Mezitím si připravíme náplň.
  10. Cukr dáme zkaramelizovat.
  11. Když se rozpustí, přidáme máslo.
  12. Poté přilejeme 1 dl vody.
  13. Zahříváme a mícháme na mírném plameni.
  14. Až je směs horká, přidáme zbytek vody, mouku a vymícháme hladký krém.
  15. Až dostaneme karamelovou, sametovou konzistenci, přidáme rum, zamícháme a odstavíme.
  16. Těsto je měkkoučké, takže si z něj snadno vykrojíte kolečka pomocí normálního vánočního vykrajovátka ve tvaru kruhu.
  17. Pak už stačí jen seskládat.
  18. Na spodní vrstvu naneste krém a přiklopte druhým plátem těsta.
  19. Nakonec vrch potřeme rozpuštěnou čokoládou a položíme na ni půlku vlašského ořechu.