Famózní Moldavský karamelový koláč od babičky recept

Ingredience

  • 10 vajec
  • 300 g moučkového cukru
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 250 ml kefíru
  • 500 ml mléka
  • 25 ml vodky
  • 1 PL sody
  • 30 g másla
  • 2 PL strouhanky
  • 2 šálky polohrubé mouky
4x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. Ve větší misce si prosejte mouku, prášek do pečiva a přidejte cukr.
  2. Přilijte slunečnicový olej a vše dobře promíchejte.
  3. Po promíchání pomalu přilijte kefír a po něm mléko. Nakonec vše vyšlehejte ručním šlehačem, aby v těstě nezůstaly hrudky.
  4. V jiné misce si vyšleháme celé vajíčka.
  5. Za stálého šlehání je přilijte k těstu a na závěr přilijte vodku.
  6. Těsto by mělo mít tekutou konzistenci, přibližně jako těsto na palačinky.
  7. Na rozdíl od palačinkového, toto těsto je velmi pěnové a vzdušné.
  8. Přiměřeně velký pekáč si vymažeme máslem a vysypte strouhankou.
  9. Troubu si předehřejte na 200 stupňů a pečte přibližně 1 hodinu a 45 minut.
  10. Pak teplotu snižte na 100 stupňů a pečte další 1 hodinu a 30 minut.
  11. Mírně sladké těsto s příchutí karamelu si zamilujete.
  12. Rovněž jeho porézní strukturu, která z něj dělá doslova obláček v ústech.
  13. Podávejte s ovocem a šlehačkou nebo s jemným pudinkem.