Duhový dort s mascarpone Recept

Ingredience

  • vejce 1 kus
  • máslo 47 gramů (změklé)
  • cukr krupice 50 gramů
  • mouka pšeničná hladká 100 gramů
  • kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
  • vanilkový extrakt 1 kapka
  • potravinářské barvivo 1 kapka (podle potřeby)
  • sýr Lučina 400 gramů
  • mascarpone 250 gramů
  • cukr moučkový 125 gramů
  • smetana na šlehání 500 mililitrů
  • čokoláda bílá 450 gramů
  • smetana na šlehání 150 gramů
  • marcipán 750 gramů
  • cukr moučkový 50 gramů (na podsypání)
5x
0 Kcal
02:00
Snadné

Postup přípravy

  1. Nejdřív si připravíme ganache z bílé čokolády, které bude déle chladnout.
  2. Čokoládu nalámeme na kousky a dáme do skleněné mísy, v malém kastrůlku přivedeme smetanu do bodu varu a čokoládu jí přelijeme.
  3. Necháme 5 minut stát a potom ji opatrně rozmícháme lžící dohladka. Pokud v ní zůstanou kousíčky, dáme ji na 15 vteřin do mikrovlnky, minutu necháme stát a rozmícháme, případně postup opakujeme.
  4. Ganache přikryjeme potravinovou fólií a necháme při pokojové teplotě vychladnout, nejlépe až do druhého dne.
  5. Troubu předehřejeme na 180 °C. Suroviny na každý korpus jednotlivě vyšleháme a obarvíme jednou z barev duhy (fialová, modrá, zelená, žlutá, oranžová a červená). Pracujeme postupně a vytváříme jedno barevné těsto za druhým.
  6. Na pečicí papír obkreslíme kruhy o průměru 20 cm a jednotlivá obarvená těsta pečlivě do kruhů rozetřežeme.
  7. Korpusy také můžete upéct postupně, jeden po druhém, v dortové formě. V obou případech to trvá 8–10 minut.
  8. Než korpusy vychladnou, připravíme si krém. Krémový sýr, mascarpone a cukr krátce dohladka vyšleháme.
  9. Smetanu ušleháme dotuha a opatrně ji vmícháme do krémové směsi.
  10. Každý korpus zkontrolujeme, jestli není příliš hrbolatý, případně ho seřízneme pilkovým nožem a očistíme od drobků.
  11. Korpusy si připravíme podle barev duhy: fialová, modrá, zelená, žlutá, oranžová a červená. Na první placku rozetřeme pětinu krému, přiklopíme další a pokračujeme, až skončíme červenou vrstvou. Dort necháme vychladit v lednici.
  12. Případné nerovnosti na boku dortu srovnáme, potřeme ho první tenkou vrstvou ganache a necháme v lednici vychladit. Pak dort potřeme druhou vrstvou a snažíme se ji co nejvíc uhladit.
  13. Opět dáme vychladit.
  14. Dort pečlivě změříme a na pracovní ploše posypané moučkovým cukrem vyválíme marcipán tak, abysme získali placku dost velkou na to, aby pokryla celý dort.
  15. Přeneseme marcipán na dort, dobře uhladíme vršek i bok. Přebytky odkrojíme, obarvíme gelovými barvami a vyrobíme z nich ozdoby.