Duhový dort s mascarpone Recept recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 5 porcí
  • 2 minuty
Tomáš, 16. 07. 2018

Pro 5 porcí

Ingredience

Postup přípravy

    1. Nejdřív si připravíme ganache z bílé čokolády, které bude déle chladnout.
    2. Čokoládu nalámeme na kousky a dáme do skleněné mísy, v malém kastrůlku přivedeme smetanu do bodu varu a čokoládu jí přelijeme.
    3. Necháme 5 minut stát a potom ji opatrně rozmícháme lžící dohladka. Pokud v ní zůstanou kousíčky, dáme ji na 15 vteřin do mikrovlnky, minutu necháme stát a rozmícháme, případně postup opakujeme.
    4. Ganache přikryjeme potravinovou fólií a necháme při pokojové teplotě vychladnout, nejlépe až do druhého dne.
    5. Troubu předehřejeme na 180 °C. Suroviny na každý korpus jednotlivě vyšleháme a obarvíme jednou z barev duhy (fialová, modrá, zelená, žlutá, oranžová a červená). Pracujeme postupně a vytváříme jedno barevné těsto za druhým.
    6. Na pečicí papír obkreslíme kruhy o průměru 20 cm a jednotlivá obarvená těsta pečlivě do kruhů rozetřežeme.
    7. Korpusy také můžete upéct postupně, jeden po druhém, v dortové formě. V obou případech to trvá 8–10 minut.
    8. Než korpusy vychladnou, připravíme si krém. Krémový sýr, mascarpone a cukr krátce dohladka vyšleháme.
    9. Smetanu ušleháme dotuha a opatrně ji vmícháme do krémové směsi.
    10. Každý korpus zkontrolujeme, jestli není příliš hrbolatý, případně ho seřízneme pilkovým nožem a očistíme od drobků.
    11. Korpusy si připravíme podle barev duhy: fialová, modrá, zelená, žlutá, oranžová a červená. Na první placku rozetřeme pětinu krému, přiklopíme další a pokračujeme, až skončíme červenou vrstvou. Dort necháme vychladit v lednici.
    12. Případné nerovnosti na boku dortu srovnáme, potřeme ho první tenkou vrstvou ganache a necháme v lednici vychladit. Pak dort potřeme druhou vrstvou a snažíme se ji co nejvíc uhladit.
    13. Opět dáme vychladit.
    14. Dort pečlivě změříme a na pracovní ploše posypané moučkovým cukrem vyválíme marcipán tak, abysme získali placku dost velkou na to, aby pokryla celý dort.
    15. Přeneseme marcipán na dort, dobře uhladíme vršek i bok. Přebytky odkrojíme, obarvíme gelovými barvami a vyrobíme z nich ozdoby.