Zapečené vrstvené vepřové maso ,,dřevorubecká bašta,, recept

Ingredience

  • 12 plátků vepřových řízků
  • 12 plátků toastového sýra
  • 500 g čerstvých hub
  • 3 větší cibule
  • 200 g slaniny
  • Pórek nakrájený na kolečka
  • 700 ml smetany na šlehání (případně smetany na vaření ale šlehačka je chutnější)
  • 250 g zakysané smetany
  • Sůl
  • pepř
  • červená paprika
  • kari koření
  • Hořčice
  • rajčatový protlak
  • bílé víno (smíchané ve stejném poměru – asi 3 lžíce z každé přísady)
6x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. Řízky omyjeme, osušíme ubrouskem, nasolíme, opepříme a uložíme na plech vymazaný olejem s vyššími okraji.
  2. Na maso uložíme plátky sýra. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na pánvi. Přidáme slaninu a později i houby nakrájené na kousky.
  3. Osolíme, opepříme a když se začne z hub odpařovat kapalina, navrstvíme na sýrovou vrstvu.
  4. Na tuto vrstvu rozložíme pórek nakrájený na kolečka.
  5. Oba druhy smetany promícháme a ochutíme solí a kořením. V jiné misce rozmícháme hořčici s protlakem a bílým vínem – přísady jsem dávala od oka, ale asi 3 lžíce z každé přísady.
  6. Tuto směs vmícháme do smetany a navrstvíme na směs na plechu.
  7. Vložíme do ledničky marinovat na 12-24 hodin, pak vložíme do trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů asi 90 minut – prvních 30 minut můžeme péct pod alobalem.