Vídeňský jablečný koláč, největší hit recept
- Sředně těžká přípava
- 10 porcí
- 0 minut
Pro 10 porcí
Ingredience
Postup přípravy
-
-
Rozměry formy: 28 × 40 cm
pěna:4 bílky + 1/2 šálku kr. cukru + citronová kůra (do sněhu můžete vyzkoušet vmíchat jeden pudinkový prášek bez vaření, dá to koláčky ještě lepší chuť). - Nasypte prosátou mouku, prášek do pečiva, pohár cukru, vanilkový cukr, přidejte máslo, žloutky a kysanou smetanu do velké misky. Vypracujte těsto – jednotnou hmotu a rozdělte jej na 2 kuličky. Jeden z nich dáme do mrazáku asi na 30 minut. Druhou část navrstvíme na dno plechu, který je vyložený papírem na pečení. Pokusíme se také těsto vytáhnout na stěny plechu. Plech s těstem dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme asi 15 minut.
- Mezitím očistíme jablka a nastrouháme je na hrubém struhadle. Potom přidáme půl sklenice cukru a skořice. Přebytečnou jablečnou šťávu slijeme, přidáme strouhanku a promícháme. Směs navrstvíme na vychladlé těsto.
- Bílky důkladně ušleháme na tuhý sníh a postupně, po celou dobu do něj přidávání pomalu cukr a citronovou kůru. Když je pěna tuhá, navrstvíme na jablka a na vrch nastrouháme těsto z mrazničky. Jablečný koláč se peče asi hodinu při 170 stupních, dokud se vrch nezapeče dozlatova.
-
Rozměry formy: 28 × 40 cm