Vídeňský jablečný koláč, největší hit recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 10 porcí
  • 0 minut
Tomáš, 23. 12. 2018

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

    1. Rozměry formy: 28 × 40 cm
      pěna:4 bílky + 1/2 šálku kr. cukru + citronová kůra (do sněhu můžete vyzkoušet vmíchat jeden pudinkový prášek bez vaření, dá to koláčky ještě lepší chuť).
    2. Nasypte prosátou mouku, prášek do pečiva, pohár cukru, vanilkový cukr, přidejte máslo, žloutky a kysanou smetanu do velké misky. Vypracujte těsto – jednotnou hmotu a rozdělte jej na 2 kuličky. Jeden z nich dáme do mrazáku asi na 30 minut. Druhou část navrstvíme na dno plechu, který je vyložený papírem na pečení. Pokusíme se také těsto vytáhnout na stěny plechu. Plech s těstem dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme asi 15 minut.
    3. Mezitím očistíme jablka a nastrouháme je na hrubém struhadle. Potom přidáme půl sklenice cukru a skořice. Přebytečnou jablečnou šťávu slijeme, přidáme strouhanku a promícháme. Směs navrstvíme na vychladlé těsto.
    4. Bílky důkladně ušleháme na tuhý sníh a postupně, po celou dobu do něj přidávání pomalu cukr a citronovou kůru. Když je pěna tuhá, navrstvíme na jablka a na vrch nastrouháme těsto z mrazničky. Jablečný koláč se peče asi hodinu při 170 stupních, dokud se vrch nezapeče dozlatova.