Vanilkové pokušení z křehkého těsta bez náplně a krému, ideální ke kávě recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 10 porcí
  • 0 minut
Tomáš, 19. 12. 2018

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

    1. Na začátku si rozpustíme tuk na pečení a následně ho necháme vychladnout.
      Během toho, jak nám chladne si připravíme vejce.
    2. Do dvou misek si oddělíme žloutky od bílků (žloutky dáme do větší mísy, kde budeme připravovat těsto na koláč).
      Připravené žloutky si pomocí mixéru vyšleháme s práškovým a vanilkovým cukrem a následně k této směsi přidáme vychlazený tuk.
      Znovu šleháme, dokud nejsou všechny ingredience promíchané.
    3. Potom k této mase přidáme mléko a znovu šleháme.
    4. Na konec postupně přidáváme prosátou mouku, kterou po trošce vmícháváme do těsta za stálého mixování.
    5. Nyní přejdeme k přípravě sněhu z bílků. Než je začneme šlehat si připravíme citron a odšťavníme ho.
      Bílky si pomocí mixéru klasicky vyšleháme. Citrónovou šťávu následně přidáme k bílků těsně před tím, než vznikne tuhá bílková pěna.
      Pokud máte rádi citrónové aroma, klidně si do těsta přidejte trochu nastrouhané kůry z citronu.
    6. Na závěr nám už jen zbývá smíchat sníh se žloutkovou hmotou. Sníh pomocí lžíce postupně a po troše přidáváme k směsi žloutků, vajec a mouky a pomocí lopatky ho opatrně zapracujeme tak, aby nám nespadl.
    7. Když takto přimícháme vše sníh z bílků, naše těsto je hotové.
    8. Následně si ho vylijeme do formy na pečení (v tomto receptu je využita forma s vysokými stěnami o rozměru cca 17 x 27 cm) a pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi 45 minut.
    9. Pokud máte možnost nastavit si způsob pečení v troubě, zvolte program s ohřevem shora i zdola.
    10. Koláč pár minut před dopečením pozorujte a pokud začne na vrchu praskat a má zlatavou barvu, je hotový.
    11. Koláč po upečení necháme chladit v chladničce několik hodin a před podáváním ho posypeme práškovým cukrem.