Vanilkové pokušení z křehkého těsta bez náplně a krému, ideální ke kávě recept
- Sředně těžká přípava
- 10 porcí
- 0 minut
Pro 10 porcí
Ingredience
Postup přípravy
-
- Na začátku si rozpustíme tuk na pečení a následně ho necháme vychladnout.
Během toho, jak nám chladne si připravíme vejce. - Do dvou misek si oddělíme žloutky od bílků (žloutky dáme do větší mísy, kde budeme připravovat těsto na koláč).
Připravené žloutky si pomocí mixéru vyšleháme s práškovým a vanilkovým cukrem a následně k této směsi přidáme vychlazený tuk.
Znovu šleháme, dokud nejsou všechny ingredience promíchané. - Potom k této mase přidáme mléko a znovu šleháme.
- Na konec postupně přidáváme prosátou mouku, kterou po trošce vmícháváme do těsta za stálého mixování.
- Nyní přejdeme k přípravě sněhu z bílků. Než je začneme šlehat si připravíme citron a odšťavníme ho.
Bílky si pomocí mixéru klasicky vyšleháme. Citrónovou šťávu následně přidáme k bílků těsně před tím, než vznikne tuhá bílková pěna.
Pokud máte rádi citrónové aroma, klidně si do těsta přidejte trochu nastrouhané kůry z citronu. - Na závěr nám už jen zbývá smíchat sníh se žloutkovou hmotou. Sníh pomocí lžíce postupně a po troše přidáváme k směsi žloutků, vajec a mouky a pomocí lopatky ho opatrně zapracujeme tak, aby nám nespadl.
- Když takto přimícháme vše sníh z bílků, naše těsto je hotové.
- Následně si ho vylijeme do formy na pečení (v tomto receptu je využita forma s vysokými stěnami o rozměru cca 17 x 27 cm) a pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi 45 minut.
- Pokud máte možnost nastavit si způsob pečení v troubě, zvolte program s ohřevem shora i zdola.
- Koláč pár minut před dopečením pozorujte a pokud začne na vrchu praskat a má zlatavou barvu, je hotový.
- Koláč po upečení necháme chladit v chladničce několik hodin a před podáváním ho posypeme práškovým cukrem.
- Na začátku si rozpustíme tuk na pečení a následně ho necháme vychladnout.