Úžasný egyptský křupavý recept

Ingredience

  • 3 bílky
  • 2.5 lžíce cukru
  • 1/2 PL mouky
  • 50g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
  • 10 žloutků
  • 10 PL cukru
  • 5 PL mouky
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 350ml mléka
  • 170g másla
  • 350ml šlehačky
  • 200 g cukru
  • 120 g nasekaných vlašských nebo lískových ořechů
6x
0 Kcal
00:00
Těžké

Postup přípravy

Ingredience na těsto:

  • 3 bílky
  • ,2.5 lžíce cukru
  • ,1/2 PL mouky
  • ,50g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)

Celkově vám vyjdou 3 korpusy (ingredience si vynásobte třemi), každý pečte po jednom v jednotlivé formě.

Ingredience na krém:

  • 10 žloutků
  • ,10 PL cukru
  • ,5 PL mouky
  • ,2 balíčky vanilkového cukru
  • ,350ml mléka
  • ,170g másla

šlehačka:

  • 350ml šlehačky
  • ,200 g cukru
  • ,120 g nasekaných vlašských nebo lískových ořechů
  1. Krém: V hrnci si smíchejte žloutky, cukr, mouku, vanilkový cukr a mléko. Za stálého míchání přiveďte směs k varu. Ještě před sevřením ji odstraňte z plamene a míchejte další minuty. Nechte vychladnout, nakrájejte si máslo na kousky a přidejte je do krému. Nakonec vše vymixujte mixérem dohladka.
  2. Zatímco krém vychladne přejděte na těsto: Bílky si vyšlehejte do pevné pěny a za neustálého šlehání přidejte cukr, aby vám vznikla lesklá pěna.
  3. Přidejte mouku, ořechy a jemně utřete do homogenního těsta. Položte ho do formy s pečícím papírem nebo do formy vymazané máslem. Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 20 minut a nechte vychladnout.
  4. Cukr si rozpusťte na pánvi, nechte ho trochu zkaramelizovat a následně ho vylijte na papír na pečení.
  5. Zkaramelizovaný cukr rychle vychladne, proto jej můžete hned přikrýt druhou vrstvou papíru na pečení a válečkem ho rozdrtit na malé kousky (ne prášek), aby vám vznikla křupavá vrstva.
  6. Křupavá šlehačka: Vyšlehejte si ze šlehačky pevnou hmotu a smíchejte ji se zkaramelizovaním cukrem a nasekanými ořechy.
  7. Korpus potřeme krémem, šlehačkou a postup opakujte s dalšími dvěma korpusy.
  8. Vrch dortu dozdobte podrcení karamelem a nasekanými ořechy.