Unikátní šlehačkové těsto na ty nejlepší domácí buchty a koláče recept

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 3 lžíce majonézy
  • 100 ml mléka
  • 2 žloutky
  • kostka droždí
  • 80 g kr. cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • sůl

Náplň volitelné: tvaroh s cukrem a rozinkami

  • povidla
  • džem
  • ovoce
  • mák nebo ořechy
  • drobenka (volitelné) z 100 g hladké mouky + 80 g másla a 80 g moučkového cukru
6x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. Z droždí, lžičky cukru a mléka uděláme kvásek.
  2. Kvásek si smícháme s moukou a zbytkem přísad a vymícháme vláčné těsto, které necháme asi hodinu kynout.
  3. Mezitím si můžeme připravit náplň podle chuti, případně i drobenku (hladká mouka, máslo a cukr).
  4. Z vykynutého těsta odebíráme lžíci kousky, které plníme náplní podle chuti.
  5. Klademe na plech, do každého uděláme důlek, na vrch navrstvíme povidla (mák, nebo ořechy), potřeme rozšlehaným vejcem a pokud jste připravili i drobenku – nasypeme na vrch.
  6. Pečeme na 190 ° C dorůžova.
  7. Po upečení potíráme rozpuštěným máslem s rumem.