Tvarohový koláč s mákem recept
- Snadné na přípravu
- 4 porce
- 0 minut
Pro 4 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
- Na přípravu základu koláče si vymíchejte 1 vejce s 50g cukru a přidejte i rozpuštěné máslo.
- Ve druhé nádobě si smíchejte mouku s práškem do pečiva a vysypte do vaječné směsi. Prohněťte si těsto a vložte jej do zapékací formy vystlané pečícím papírem.
- Těsto rovnoměrně rozetřete a vyformujte z něj i okraje.
- Dejte to do ledničky přibližně na 30 minut.
- Mezitím si připravte nádivku – mák si zalijte vroucí vodou a po 20 minutách ho přeceďte.
- Tvaroh si promíchejte přes sítko nebo použijte mixér. Přidejte k němu škrob, zbylý cukr a vajíčka.
- Vše promíchejte a rozdělte na dvě části, v jedné by mělo být o něco více, přibližně 120-150g.
- Do té části, kde je toho méně přidejte mák a důkladně promíchejte.
- V případě že je tvarohová směs příliš hustá, můžete do ní přidat smetanu, aby získala požadovanou konzistenci.
- Vychlazené těsto si vyndejte z ledničky a střídavě do středu naběračkou lijte tvaroh s mákem a tvaroh bez máku.
- Nakonec trochu protřepejte formou na pečení, aby byla nádivka zcela zarovnána.
- Pro ještě krásnější vzor na koláči, si můžete dřevěnou vařečkou vést čáry od okrajů až po střed.
- Vložte ho do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte 1 hodinu.
- Po dopečení nechte koláč vychladnout a až poté ho vyjměte z formy na pečení.