Šlehačkové těsto na ten nejlepší domácí štrúdl, úžasně jemné, lahodné a dobře se s ním pracuje, recept

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • ½ bal. kypřícího prášku
  • 200 g smetany ke šlehání alespoň 31%
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olctu
  • špetku soli
  • Tvaroh a rozinky
  • Strouhanka
  • strouhaná jablka a skořice
  • Mák
  • zavařené třešně a moučkový cukr
  • Máslo a trochu rumu
0x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

Na náplň:

  • Tvaroh a rozinky
  • Strouhanka, strouhaná jablka a skořice
  • Mák, zavařené třešně a moučkový cukr

Na potření:

  • Máslo a trochu rumu
  1. Všechny suroviny na těsto smícháme v misce a vypracujeme jednotné těsto – těsto by nemělo být příliš tekuté ani příliš tuhé, podle potřeby přidáváme mléko nebo mouku.
  2. Necháme odležet 30 minut, rozdělíme na 3 části a následně rozválíme každou část na plát.
  3. První plát posypeme strouhankou, cukrem a skořicí a navrstvíme na něj nastrouhaná jablka.
  4. Na druhou navrstvíme tvaroh s rozinkami a cukrem a na třetí mák s cukrem a třešněmi.
  5. Zavineme – klasicky nebo nakrájíme na proužky a ty střídavě překládáme přes náplň.
  6. Přendáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do vyhřáté trouby.
  7. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi půl hodinu.
  8. Po vyjmutí z trouby, potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.