Slaný moravský podplameník, 100 let starý recept

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 150 ml teplého mléka
  • 1 lžičku kr cukru
  • 1 lžičku soli
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 2 brambory
  • 350 g zakysané smetany
  • 200 g slaniny
  • 2 červené cibule
10x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

 

Na vrch:

  • 350 g zakysané smetany
  • ,200 g slaniny
  • ,2 červené cibule
  1. V misce smícháme vlažné mléko, rozdrobené droždí a cukr. Počkáme, než vyjde kvásek.
  2. Do jiné misky prosejeme mouku, přidáme sůl, vejce, olej a také brambory, které jsme si uvařili a prolisovali.
  3. Nakonec do těsta vmícháme i kvásek a vypracujeme těsto, které je vláčné a hladké – podle potřeby přidáme mouku nebo naopak mléko.
  4. Necháme nakynout.
  5. Když těsto vykyne, přendáme ho na pomoučený vál a ještě prohněteme a necháme alespoň 15 minut odpočinout.
  6. Zatím si připravíme plech, který dobře vymažeme olejem nebo máslem (můžete péct i na papíře na pečení, ale na másle je nejlepší).
  7. Na plech navrstvíme rovnoměrně těsto – protáhneme ho rukama do všech rohů – je třeba myslet na to, že těsto během pečení ještě naroste.
  8. Potřeme zakysanou smetanou, slaninou nakrájenou na kostičky a nakrájenou cibulkou.
  9. Šup do trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut – okraje by měly být zlatavé.