Pravý a poctivý maďarský guláš z hovězího masa recept
- Sředně těžká přípava
- 4 porce
- 0 minut
Pro 4 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
- Každý guláš se připravuje způsobem stejného poměru masa a cibule. Jinak to není ani při maďarském guláši, avšak poměr bereme objemově, ne váhově! Proto si do dvou misek zvlášť nakrájíme maso a cibuli. Při použití velkého množství cibule může být guláš příliš sladký.
- Cibuli si nakrájíme na menší kousky a osmažíme ji na oleji nebo vepřovém sádle a na mírném ohni.
- Smažíme ji, dokud nepustí šťávu a nechytí barvu. Můžete ji nechat jemně zkaramelizovat.
- Potom přidáme čerstvě nakrájená rajčata. Dobré jsou i rajčata z plechovky, které jsou oloupaná a čerstvá.
- Dusíme dokud nezískáme červenou kaši a tekutinu necháváme odpařit.
- Do vzniklé kaše, jako základu, přidáte mletou sladkou papriku a mletou pálivou papriku.
- Přidáte už připravené nakrájené maso a restujeme za stálého míchání dokud se maso nezatáhne.
- Do masa přidáte sůl.
- Následně můžete přidat podle chuti zelenou papriku, která zvýrazňuje vůni a pokud máte rádi pikantní věci, tak přidejte nakrájené feferonky nebo chilli papričky.
- Podlijeme trochou vody, promícháme, zakryjeme kastrol a necháme guláš dusit na mírném ohni.
- Vodou podlévejte postupně, pravidelně promíchejte a sledujte, aby vřela.
- Maso dusíte, dokud není měkké a pokud jste použili hovězí maso, tak příprava trvá asi 2 hodiny, kdy se po tomto čase odpaří přebytečná tekutina, guláš se zahustí sám a maso je křehké.
- K maďarskému guláši můžete podávat halušky nebo jak je u nás zvykem, domácí bílé knedlíky.