Každý guláš se připravuje způsobem stejného poměru masa a cibule. Jinak to není ani při maďarském guláši, avšak poměr bereme objemově, ne váhově! Proto si do dvou misek zvlášť nakrájíme maso a cibuli. Při použití velkého množství cibule může být guláš příliš sladký.
Cibuli si nakrájíme na menší kousky a osmažíme ji na oleji nebo vepřovém sádle a na mírném ohni.
Smažíme ji, dokud nepustí šťávu a nechytí barvu. Můžete ji nechat jemně zkaramelizovat.
Potom přidáme čerstvě nakrájená rajčata. Dobré jsou i rajčata z plechovky, které jsou oloupaná a čerstvá.
Dusíme dokud nezískáme červenou kaši a tekutinu necháváme odpařit.
Do vzniklé kaše, jako základu, přidáte mletou sladkou papriku a mletou pálivou papriku.
Přidáte už připravené nakrájené maso a restujeme za stálého míchání dokud se maso nezatáhne.
Do masa přidáte sůl.
Následně můžete přidat podle chuti zelenou papriku, která zvýrazňuje vůni a pokud máte rádi pikantní věci, tak přidejte nakrájené feferonky nebo chilli papričky.
Podlijeme trochou vody, promícháme, zakryjeme kastrol a necháme guláš dusit na mírném ohni.
Vodou podlévejte postupně, pravidelně promíchejte a sledujte, aby vřela.
Maso dusíte, dokud není měkké a pokud jste použili hovězí maso, tak příprava trvá asi 2 hodiny, kdy se po tomto čase odpaří přebytečná tekutina, guláš se zahustí sám a maso je křehké.
K maďarskému guláši můžete podávat halušky nebo jak je u nás zvykem, domácí bílé knedlíky.