Pravé francouzské makronky snadno a chutně připravené doma recept

Ingredience

  • 3 vaječné bílky
  • 210 g moučkového cukru
  • 125 g mandlové moučky
  • 30 g cukru krystal
4x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. Připravíme si tedy bílky dostatečně dlouho dopředu a žloutky použijeme na něco jiného. Ten
  2. den, kdy chceme makronky péct, vyjmeme bílky z lednice a necháme je několik hodin odpočívat při pokojové teplotě.
  3. Moučkový cukr a mandlovou moučku nasypeme do misky kuchyňského robota. Asi minutu nebo dvě je spolu ještě umeleme. Stěrkou setřeme prášek ze stran a od dna a ještě na minutu robot zapneme.
  4. Musí být opravdu velmi jemný a obě přísady musí být velmi dobře promíchané a případné větší kousky, které někdy v mandlové moučce jsou, musí být rozemlety. Místo kupované moučky si můžeme mandle rozemlít sami.
  5. Pokud nemáme kuchyňského robota, musíme cukr s mandlovou moučkou opravdu velmi dobře promíchat. Pokud se tak nestane, nebudou makronky hladké.
  6. Po rozdrcení směsi cukru a mandlové moučky vše prosejeme. Tento krok je obzvláště důležitý, pokud nemáme kuchyňského robota a nemůžeme směs rozemlít na ještě jemnější prášek.
  7. Misku se směsí odložíme a připravíme si velkou misku z nerezové oceli. Na přípravu makronek ve Francii se používá právě miska z nerezové oceli, protože našlehané bílky v ní jsou skutečně nadýchané. Je třeba, aby miska byla studená.
  8. Pokud není, opláchneme ji důkladně studenou vodou a osušíme. I to pomáhá bílkům, aby z nich byl dobrý sníh. Bílky přelijeme do nerezové misky a začneme je šlehat na střední obrátky. Jakmile se bílky napění, jsou bílé a metly šlehače v nich zanechávají stopu, přidáme lžíci cukru krupice.
  9. Pokračujeme ve šlehání. Bílky nyní budou bílé a nadýchané, ale ještě ne pevné. Přidáváme pomaličku cukr a šleháme na vysoké otáčky, dokud sníh není tak tuhý.
  10. S bílkovým sněhem je třeba zacházet velmi jemně a opatrně. Pokud chceme přidat barvu, nyní je vhodná chvíle. Na citronové makrónky například použijeme trošku žlutého potravinářského barviva a velmi jemně nastrouhanou citronovou kůru. Lehounce ji vmícháme do sněhu gumovou stěrkou.
  11. Počínáme si opatrně a nesmíme proces uspěchat, jinak bychom všechno pokazili. Pokud přidáme barvivo, budou makronky nakonec mít barvu velmi podobnou barvě v této fázi. Přidáním cukrové a mandlové směsi se barva ještě trošku zvýrazní a bude malinko světlejší.

  12. Nyní začneme pomaličku vměšovat směs cukru a mandlové moučky. Celé množství rozdělíme na čtyři až pět dávek a pomalu gumovou stěrkou zapracujeme.
  13. Připravíme si plechy na pečení a vyložíme je pečícím papírem (silikonová podložka není na makronky vhodná). Těsto naplníme a na plech vyložený papírem tvoříme malé kopečky a necháme je 20 minut odpočinout, trošku se roztečou a budou z nich hladká kolečka.

  14. Předehřejeme troubu na 140 – 150 ° C. Makronky se budou péct přibližně 13 – 18 minut. Asi od 12. minuty je třeba je sledovat, ale nesmíme otevírat troubu. Příliš upečené budou připomínat sněhové pusinky. Pokud budou nedopečené, rozpadnou se. Nesmíme je péct příliš rychle, protože by popraskaly a zhnědly.
  15. Hotové makronky vyjmeme z trouby a necháme vychladnout, nejlépe na mřížce. Slepujeme k sobě ty makronky, které nejvíce odpovídají velikosti. K citronovým makronkím se hodí máslový krém s citronovou příchutí nebo citronový žloutkový krém (citron Curd). K růžové barvě makronek se bude nejlépe hodit malinová marmeláda.
  16. Náplň by však rozhodně měla být dost hustá a pevná, aby neodkapávala. Slepené makronky vložíme do uzavíratelné krabice a necháme v ledničce 24 hodin. Nebudou špatné, když je sníme rovnou, ale uleželé budou mnohem lépší.
  17. Limetkové makronky (místo citrónové kůry a žlutého barviva použijeme kůru z limetky a zelené barvivo.
  18. Mandarinkové makronky (s mandarinkovou kůrou a oranžovým barvivem)
  19. Kakaové makronky (s přidanými 15 g kakaa) s kaštanovou nádivkou.

data-matched-content-rows-num="1" data-matched-content-columns-num="3" data-matched-content-ui-type="image_stacked" data-ad-format="autorelaxed"