Polský tradiční segedínský guláš (Bigos) od babičky z Polska recept

Ingredience

  • 400g hovězího masa
  • 2 cibule
  • 2 rajčata
  • 1kg bílého zelí
  • 1 mrkev
  • pepř
  • slunečnicový olej
  • sůl
  • petrželovou nať
4x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. Maso si nakrájejte na kostičky. Kromě hovězího masa můžete použít i slaninu nebo žebírka.
  2. V hluboké pánvi nebo hrnci si na slunečnicovém oleji dozlatova připravte maso. Přidejte cibuli a společně je nechte podusit asi 8 minut.
  3. Mrkev nakrájejte na plátky, vložte ji k masu a vařte dalších 8 minut. Osolte, opepřete a promíchejte.
  4. Rajčata nakrájejte na malé kostičky, přidejte je ke směsi a nechte dusit 5 minut.
  5. Nařežte si zelí, osolte a ručně promíchejte. Chvíli počkejte, než pustí šťávu. Zelí přidejte k masu a zelenině, přikryjte pokličkou a vše poduste 50-60 minut. Čas od času promíchejte.
  6. Pokud máte rádi petrželku, nasekejte ji a vmíchejte.
  7. Nejčastěji se bigos podává s topinkami z bílého nebo tmavého chleba.
    Co se týče pitného režimu, k tomuto jídlu se hodí vodka nebo jiný alkoholický nápoj. Na zdraví a dobrou chuť!