Obrácený jablkový koláč se zakysanou smetanou a čokoládou recept

Ingredience

  • 750 gramů jablek
  • skořice
  • cukr
  • citronová šťáva 
  • 4 vejce
  • 180 g cukr práškový
  • 180 g polohrubá muka
  • 1/2 bal. prášek do pečiva
  • 1 dl olej
  • voda
  • kakao podle chuti
  • 2 bal. pudink vanilkový nebo smetanový
  • 6 dl mléko
  • cukr podle chuti
  • 1 kus tvaroh ve vaničce nízkotučný
  • 2 kusy zakysané smetana
  • čokoláda podle chuti
4x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. Jablka oloupeme, nastrouháme, které ochutíme skořicí, cukrem a pokapeme citronovou šťávou, vše rozložíme na plech s pečícím papírem.
  2. Vyšleháme piškotové těsto, žloutky s cukrem, přidáme i olej a vodu (přidávejte po lžičkách, těsto by mělo mít konzistenci jako těsto na klasický piškot), mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků (přimícháme ručně a po částech).
  3. Těsto vylijeme na jablka, dáme péct na 175 stupňů. Dávejte pozor, těsto se upeče opravdu rychle (17-20 min).
  4. Po upečení a vychladnutí převrátíme na druhou stranu. Z mléka, cukru a pudink. prášků uvaříme hustou kaši, kterou necháme trochu vychladnout, pak utřeme spolu s tvarohem a jednou zakysanou smetanou. Natřeme na obrácený koláč, necháme ztuhnout a mezitím si připravíme polevu.
  5. Nad párou rozpustíme čokoládu a přimícháme k ní druhou kysanou smetanu. Hned natřeme na krém a můžeme krájet koláček.
  6. Koláček by měl odstát v lednici, aby ztuhl, bude se Vám lépe krájet.