Obrácený jablkáč se zakysanou smetanou a čokoládou originální recept

Ingredience

  • 750 gramů jablek (ochutit skořicí + cukrem a pokapat citronovou šťávou)
  • 4 vejce
  • 180 g cukr práškový
  • 180 g polohrubá muka
  • 1/2 bal. prášek do pečiva
  • 1 dl olej
  • voda
  • 2 bal. pudink vanilkový nebo smetanový
  • 6 dl mléko
  • cukr podle chuti
  • 1 kus tvaroh ve vaničce nízkotučný
  • 2 kusy zakysaná smetana
  • 2 kusy čokoláda Varů
  • Kakao dle chuti (pokud chcete tmavé těsto – případně můžete udělat i cik-cak těsto)
10x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. těsto:
    4 vejce
    180 g cukr práškový
    180 g polohrubá muka
    1/2 bal. prášek do pečiva
    1 dl olej
    voda
    Kakao dle chuti (pokud chcete tmavé těsto – případně můžete udělat i cik-cak těsto)
  2. Zbytek
    2 bal. pudink vanilkový nebo smetanový
    6 dl mléko
    cukr podle chuti
    1 kus tvaroh ve vaničce nízkotučný
    2 kusy zakysaná smetana
    2 kusy čokoláda Varů
  3. Jablka oloupeme, nastrouháme, ochutíme (cukrem, citronem, skořicí), rozložíme na plech pečícím papírem nebo vymazaný a vysypaný. Doporučuji raději pečící papír, bude se po upečení snadněji obracet.
  4. Vyšleháme piškotové těsto, žloutky s cukrem, přidáme i olej a vodu (přidávejte po lžičkách, těsto by mělo mít konzistenci jako těsto na klasickou piškot), mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků (přimícháme ručně a po částech).
  5. Těsto vylijeme na jablka, dáme péct na 175 st., Je třeba sledovat, těsto se upeče opravdu rychle (cca 17-20 min). Po upečení a vychladnutí převrátíme na druhou stranu. Z mléka, cukru a pudink. prášků uvaříme hustou kaši, kterou necháme trochu vychladnout, pak utřeme spolu s tvarohem a jednou zakysanou smetanou. Natřeme na obrácený koláč, necháme ztuhnout a mezitím si připravíme polevu.
  6. Nad párou rozpustíme čokoládu a přimícháme k ní druhou kysanou smetanu. Hned natřeme na krém a můžeme krájet koláček. Koláček by měl odstát v lednici, aby ztuhl – bude se lépe krájet.