Obrácený jablkáč se zakysanou smetanou a čokoládou originální recept
- Sředně těžká přípava
- 10 porcí
- 0 minut
Pro 10 porcí
Ingredience
Postup přípravy
-
-
těsto:
4 vejce
180 g cukr práškový
180 g polohrubá muka
1/2 bal. prášek do pečiva
1 dl olej
voda
Kakao dle chuti (pokud chcete tmavé těsto – případně můžete udělat i cik-cak těsto) -
Zbytek
2 bal. pudink vanilkový nebo smetanový
6 dl mléko
cukr podle chuti
1 kus tvaroh ve vaničce nízkotučný
2 kusy zakysaná smetana
2 kusy čokoláda Varů - Jablka oloupeme, nastrouháme, ochutíme (cukrem, citronem, skořicí), rozložíme na plech pečícím papírem nebo vymazaný a vysypaný. Doporučuji raději pečící papír, bude se po upečení snadněji obracet.
- Vyšleháme piškotové těsto, žloutky s cukrem, přidáme i olej a vodu (přidávejte po lžičkách, těsto by mělo mít konzistenci jako těsto na klasickou piškot), mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků (přimícháme ručně a po částech).
- Těsto vylijeme na jablka, dáme péct na 175 st., Je třeba sledovat, těsto se upeče opravdu rychle (cca 17-20 min). Po upečení a vychladnutí převrátíme na druhou stranu. Z mléka, cukru a pudink. prášků uvaříme hustou kaši, kterou necháme trochu vychladnout, pak utřeme spolu s tvarohem a jednou zakysanou smetanou. Natřeme na obrácený koláč, necháme ztuhnout a mezitím si připravíme polevu.
- Nad párou rozpustíme čokoládu a přimícháme k ní druhou kysanou smetanu. Hned natřeme na krém a můžeme krájet koláček. Koláček by měl odstát v lednici, aby ztuhl – bude se lépe krájet.
-
těsto: