Nejlepší těsto na buchty pečené, pařené i dukátové, lepší není recept

Ingredience

Kvásek:

  • 1 kostka (42 g) čerstvého droždí
  • 0,25l mléka
  • 2 PL cukru

Těsto:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 0,5 l mléka
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 3 PL cukru
  • špetka soli
  • kůra z citronu (když dělám dukátové tak vynechávám)
  • Náplň podle chuti
10x
01:00
Střední

Postup přípravy

  1. Kvásek: do mléka, které by mělo být příjemně teplé, rozmícháme cukr přidáme droždí a lžičku polohrubé mouky – promícháme metličkou a necháme vyjít.
  2. Do větší mísy prosejeme mouku, nastrouháme citronovou kůru, přidáme špetku soli, cukr, promícháme, kvásek, mléko, vajíčko, rozpuštěné máslo. Těsto bude na začátku řídké, postupně však mícháním zhoustne.
  3. Lehce posypeme moukou a necháme kynout asi 90 minut (těsto pořádně naroste)
  4. Vykynuté těsto na pomoučeném vále prohněteme, jemně poprášíme moukou, odeberu polovinu, vrátím do mísy. Ta nám ještě dost kynout. Vyválíme na tloušťku 0,5 cm, nakrájíme na čtverce cca 7 × 7 cm – a podáváme na kostky náplň (povidla, nutella, tvaroh) a zavineme do kulky.
  5. Na plech nebo do pekáče si na dno nalijeme olej, každou buchtičku v oleji pootáčíme aby byla naolejovaná z každé strany a přikládám jednu k druhé, můžete si je k sobě i více přitlačit. Necháme ještě trošku kynout a pečeme při teplotě 175 ° C, těch 25-30 minut, dokud není kůrka zlatohnědá. Ze stejného těsta dělávám i buchty na páře, i dukátové buchtičky.
  6. Po upečení natřeme mlékem smíchaným s cukrem.

Poznámka

Těsto na nejlepší buchty a já z něj dělám i záviny. I třetí den je pečivo z něj krásně měkoučké a výborné!

data-matched-content-rows-num="1" data-matched-content-columns-num="3" data-matched-content-ui-type="image_stacked" data-ad-format="autorelaxed"