Nejlepší švestkový koláč, jaký jsem kdy dělala: Švestky můžete nahradit i jiným ovocem a ten krém je božský!
Postup přípravy
-
Mouku smíchejte s cukrem, práškem do pečiva, solí a změklým máslem.
-
Přidejte žloutky a zakysanou smetanu a vypracujeme těsto. (Pokud se Vám těsto dostatečně nelepí, můžete si trochu pomoci zakysanou smetanou).
-
Z takto vzniklého těsta si uděláme tenký plát a vložíme ho na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Tloušťka plátu by měla být cca 0,5 cm.
-
Těsto posypeme dvěma lžícemi krupice (tenká, tak akorát aby absorbovala švestkovou šťávu).
-
Oloupeme a nakrájíme si švestky na půl - pokládáme je vzhůru nohama, posypeme skořicí a posypeme zbylými 3 lžícemi krupice.
-
Krém:
Vezmeme si bílky a společně s cukrem ušleháme tuhý sníh. V hrnci smíchejte žloutky s pudinkovým práškem a zakysanou smetanou. Nakonec obě směsi pečlivě promícháme a nalijeme na ovoce a zarovnáme.
-
Pečeme v předehřáté troubě 40-45 minut při teplotě 170-180 ° C. Nezapomeňte koláč během pečení kontrolovat - každá trouba peče jinak. Můžete si koláč překrýt pečícím papírem iz horní části.