Mini-koláčky z majonézy bez kynutí, fantasticky měkoučké a jemné recept

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 500 ml mléka
  • 150 g cukru krupice
  • 400 g majonézy
  • ½ lžičky soli
  • 2 kostky droždí
  • 1 lžičku vanilkového aroma
10x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. Kvasnice si rozdrobíme, přidáme 2 lžičky cukru a nalijeme asi 200 ml teplého mléka. Počkáme, než nám vyjde kvásek
  2. V jiné misce smícháme mouku, zbylý cukr a mléko, ve kterém jsme si rozmíchali žloutky. Přidáme i kvásek, majonézu a vypracujeme jednotné těsto – pokud se vám zdá příliš tekuté, klidně přidejte o něco více mouky (například pokud máte větší žloutky)
  3. Těsto je vláčné a dobře se s ním pracuje. Těsto rozdělíme na několik kousků a každý rozválíme do tvaru kruhu. Pomocí sklenice nebo hrníčku vykrajujeme kruhy. Na každý kruh můžeme navrstvit trochu náplně nebo třeba jen uložit kousek sušeného ovoce.
  4. Zabalíme a uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Já jsem je už připravovala i zcela bez náplně, jen s polevou a byly velmi dobré:)
  5. Mini-koláčky pečeme při teplotě 180 stupňů asi 15 minut – čím menší jsou koláčky, tím rychleji se upečou.
  6. Nakonec je obvykle ještě potírám polevou – já mám nejraději rumovou.
  7. 250 g moučkového cukru smícháme s 3 lžičkami rumu a 2 lžičkami horké převařené vody.
  8. Mícháme, dokud směs nezhoustne a potom každý koláček potřeme.