Měkoučké a jemné mini koláčky z majonézy bez kynutí recept

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 500 ml mléka
  • 150 g cukru krupice
  • 400 g majonézy
  • ½ lžičky soli
  • 2 kostky sroždia
  • 1 lžičku vanilkového aroma
4x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. Kvasnice si rozdrobíme, přidáme 2 lžičky cukru a nalijeme asi 200 ml teplého mléka.
  2. Počkáme než nám vyjde kvásek.
  3. V jiné misce smícháme mouku, zbylý cukr a mléko, ve kterém jsme si rozmíchali žloutky. Přidáme i kvásek, majonézu a vypracujeme jednotné těsto – pokud se vám zdá příliš tekuté, klidně přidejte o něco více mouky (například pokud máte větší žloutky).
  4. Těsto by je vláčné a dobře se s ním pracuje. Těsto rozdělíme na několik kousků a každý rozválíme do tvaru kruhu. Pomocí poháru vykrajujeme kruhy. Na každý kruh můžeme navrstvit trochu náplně nebo třeba jen uložit kousek sušeného ovoce.
  5. Zabalíme a uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Já jsem koláčky už připravovala i zcela bez náplně, jen s polevou a byly vynikající.
  6. Zatímco se trouba zahřeje, necháme koláčky na plechu odpočinout. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 15 minut – čím menší jsou koláčky, tím rychleji se upečou.
  7. Já je nakonec obvykle ještě potřu polevou – mám nejraději rumovou:)
  8. 250 g moučkového cukru smícháme s 3 lžičkami rumu a 2 lžičkami horké převařené vody.
  9. Mícháme, dokud směs nezhoustne.
  10. Každý koláček potřeme polevou.