Fantastický a nepřekonatelný makový koláč od babičky recept

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • ½ bal. prášku do pečiva
  • 3 žloutky
  • 100 g zakysané smetany
  • 140 g polohrubé mouky
  • 200 mletého máku
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 bal. vanilkového cukru
  • ½ bal. prášku do pečiva
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 g změklého másla
  • špetku soli
  • 3 bílky ušlehané na sníh
  • Kůru z 1 citronu
8x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. Na těsto vymícháme mouku, máslo, cukr, prášek do pečiva a smetanu utřenou se žloutky. Vypracujeme hladké, ale tuhé těsto, které vytvarujeme do bochánků, zabalíme do fólie a uložíme do ledničky alespoň na 30 minut.
  2.  

    Na náplň si smícháme v jedné misce sypké přísady a v druhé mléko s rozpuštěným máslem a citronovou kůrou.

  3.  

    Tekutou směs pomalu vmícháme do té sypké pomocí šlehače. Nakonec opatrně cukrářským jazykem vmícháme do směsi i sníh z bílků a špetky soli.

  4.  

    Těsto vyjmeme z ledničky a rozdělíme ho na dvě části. Každou část rozválíme do tvaru plátu tak, aby nám velikostí seděl na plech o rozměrech 30 × 25 cm.

  5.  

    První plát uložíme na dno vymazaného plechu a navrstvíme na něj náplň.

  6.  

    Opatrně přikryjeme druhým plátem těsta a vrch propícháme vidličkou.

  7.  

    Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 stupňů 10 minut.

  8.  

    Potom stáhneme na 170 stupňů a pečeme ještě 15 minut, nebo dokud není povrch zlatavý.

  9.  

    Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.