Lehoučký ořechový dort s jemnou náplní posypaný čokoládou recept

Ingredience

  • 6 bílků
  • 6 žloutků
  • 4 – 6 lžic horké vody (dle velikosti vajec)
  • 6 polévkových lžic polohrubé mouky
  • 6 polévkových lžic mletého cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 850 g mletých ořechů
  • 2 polévkové lžíce mletého cukru
  • 200 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 150 g mletých ořechů
  • 50 g čokoládových hoblinek
4x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

Náplň

  • 850 g mletých ořechů
  • 2 polévkové lžíce mletého cukru
  • 200 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla

Na ozdobu

  • 150 g mletých ořechů
  • 50 g čokoládových hoblinek
  1. Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Zatím uložte do ledničky.
  2. Žloutky zasypte mletým i vanilkovým cukrem a chvíli šlehejte. Přidejte horkou (ne vroucí) vodu a vyšlehejte do hustší pěny.
  3. Do žloutkové pěny zašlehejte malou část sněhu a postupně vmíchávejteprosátou mouku s práškem do pečiva.
  4. Mouku vmíchávejte opatrně a zlehkavařečkou, nikoli šlehačem.
  5. Nakonec přidejte zbytek sněhu.
  6. Hotové těsto nalijte do dortové formy, pokud nemáte, klidně na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 160 ℃.
  7. Pečte 45 až 50 minut podle výkonu vaší trouby.
  8. Upečený korpus nechejte ve formě vychladnout a teprve poté vyjměte ven.
  9. Než korpus vychladne, připravte si ořechový krém.
  10. Do hrnce dejte ořechy, cukr, mouku a část mléka.
  11. Za stálého míchání a postupného přilévání zbytku mléka přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí.
  12. Poté vypněte plamen a nechejte zcela vychladnout.
  13. Do prochladlé směsi přidejte máslo a vyšlehejte do hladkého krému.