Kouzelný závin podle mé babičky bez kynutí recept

Ingredience

  • 1 šálek zakysané smetany (200 ml)
  • 1 šálek vepřového sádla
  • 2 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžičku soli
  • 50 g droždí
  • 600-800 g hladké mouky (uvidíte dle konzistence)
  • 1 vejce
  • 500 g mletého máku (namísto máku můžete použít mleté ​​ořechy)
  • 400 g moučkového cukru
  • trochu mléka
  • 2 bal. vanilkového cukru
  • Trochu strouhané citronové kůry
4x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

Na vrch:

  • 1 vejce

Náplň na 3 kusy:

  • 500 g mletého máku (namísto máku můžete použít mleté ​​ořechy)
  • 400 g moučkového cukru
  • trochu mléka
  • 2 bal. vanilkového cukru
  • Trochu strouhané citronové kůry
  1. Smetanu smícháme s mastí (vše musí mít pokojovou teplotu).
  2. Vejce (také pokojové teploty) ušleháme s cukrem a solí.
  3. Potom přimícháme tuk, rozdrobíme droždí a mícháním ho ve směsi rozpustíme.
  4. Postupně přidáváme mouku a vypracujeme jednotné těsto – nepříliš tuhé.
  5. Těsto rozdělíme do 3 částí rozválíme a naplníme makovou nebo ořechovou náplní (mák smícháme s trochou mléka, cukrem, kůrou z citronu, vanilkou a rozinkami).
  6. Srolujeme, nepříliš pevně a vrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a propícháme vidličkou.
  7. Záviny upečeme ve vyhřáté troubě – při teplotě 180 stupňů pečeme, dokud povrch není zlatavý.