Jemné a křupavé karbanátky z mletého masa recept

Ingredience

  • 700 g mletého hovězího masa
  • 1/2 bochníku chleba
  • 3 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 ks rajčata
  • nať z kopru
  • petrželku
  • 150 ml mléka
  • 1 polévkovou lžíci soli
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
4x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

  1. Jako první si připravíme bochník chleba.Využijeme z něj polovinu a pokud máte doma starší chlebíček, který je již tvrdší, nebojte se jej použít. Chléb nakrájíme na malé kostičky a necháme namáčet v míse s mlékem.
  2. Následně si připravíme cibuli a česnek, které nakrájíme nadrobno.
  3. Pokud chceme karbanátky co nejjemnější a nejlahodnější, za pomoci mixéru vytvoříme hladkou hmotu z cibule, česneku, chlebu a soli.
  4. Z rajčat odstraníme zelenou část, na kterou se upíná stopka a na vrchu si je křížem jemně nadrežeme. Díky tomu z nich později snáze dáme dolu slupku.
  5. Pak je umístíme do mísy nebo hrnce a zalijeme vařící vodou tak, aby v ní byly celé ponořené. Po chvíli uvidíme, jak z rajčat slupka „slézá“.
  6. Pomocí nože ji jemně odstraníme a rajčata nakrájíme nadrobno.
  7. Kopr a petrželku nasekáme na drobno. Rajčata v míse smícháme s koprem a petrželkou, a necháme chvíli odstát. Pak přebytečnou tekutinu z rajčat slijeme.
  8. Následně smícháme chlebovou směs s rajčaty a bylinkami. Přidáme hovězí maso a vše spolu důkladně promícháme.
  9. K masu nepřidáváme vejce, jak je zvykem u klasických masných karbanátků. Takto dosáhneme intenzivnější chutě a karbanátky budou mnohem šťavnatější.
  10. Potom z této hmoty tvoříme malé karbanátky, které ukládáme na plech potřený slunečnicovým olejem.
  11. Pečeme v troubě při teplotě 220 stupňů asi půl hodinu. Po upečení podáváme s bramborovou kaší, vařenými nebo pečenými bramborami.