Jablečný koláč z jarmarku jemný jako pěna bez tvarohu ani smetany a přitom úžasně krémový recept

Ingredience

  • 2 kg nadrobno nakrájených jablek
  • 2 lžíce cukru
  • skořice
  • 1 máslo
  • 5 žloutků
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce cukru
  • 2 a půl sklenice polohrubé mouky

plech: přibližně 35 x 23 cm

  • 1/3 – 1/2 šálku cukru
  • 5 bílků
  • 1 citronová kůra
10x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

Jablečná vrstva:
  • 2 kg nadrobno nakrájených jablek
  • 2 lžíce cukru
  • skořice

těsto:

  • 1 máslo
  • 5 žloutků
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce cukru
  • 2 a půl sklenice polohrubé mouky
  • plech: přibližně 35 x 23 cm

pěna:

  • 1/3 – 1/2 šálku cukru
  • 5 bílek
  • 1 citronová kůra
  1. Těsto: smíchejte mouku s cukrem, prášek do pečiva, přidejte žloutky, máslo a vypracujte těsto na koláč. Rozdělte těsto na dvě části, jednu vložte do mrazáku asi na 30 minut až hodinu.
  2. Plech vyložíme pečícím papírem. Rovnoměrně pokryjeme plech s těstem, které nebylo v mrazničce (část, která nebyla v mrazničce).
  3. Kousky ochucených jablek (ochutíme cukrem a skořicí) uložíme na těsto
  4. Pěna: bílky s cukrem ušleháme na tuhou pěnu, přidejte kůru, promíchejte.
  5. Zakryjte jablka pěnou. Cestou z mrazničky nastrouháme na vrch!