Išelské vánoční koláčky: U nás mají tradici několik let a ze stolu mizí rychlostí blesku recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 40 porcí
  • 90 minut
Tomáš, 13. 11. 2024

Išelské vánoční koláčky mají svou historii a tradici v mnoha domácnostech. Tyto lahodné koláčky spojují křehké kakaové těsto s jemnou ořechovou náplní a čokoládovou polevou. Jejich příprava není složitá, a výsledkem jsou chutné koláčky, které ze stolu mizí bleskovou rychlostí.

Pro 40 porcí

Ingredience

Těsto:

Náplň:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Smíchejte všechny ingredience na těsto (mouku, máslo, cukr, ořechy, žloutky, kakao, skořici a citronovou kůru) a vypracujte hladké těsto. Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v chladničce alespoň hodinu.
  • Příprava náplně: Mezitím si připravte ořechovou náplň. V misce smíchejte mleté ořechy, máslo, moučkový cukr, trošku rumu a meruňková povidla. Náplň by měla mít pevnější konzistenci.
  • Tvarování a pečení koláčků: Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučeném válu na tloušťku asi 4 mm. Vykrajujte z něj kolečka nebo jiné vánoční tvary a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 10 minut. Koláčky sledujte, aby zůstaly světlé a nebyly příliš tmavé.
  • Plnění a dekorace: Po upečení nechte koláčky vychladnout, poté je slepujte ořechovou náplní. Každý slepený koláček namočte do čokoládové polevy a ozdobte půlkou ořechu. Nechte polevu zaschnout.
  • Skladování: Hotové koláčky naskládejte do dózy nebo krabice a skladujte na chladném místě, ideálně v lednici nebo na balkoně. Koláčky budou ještě lepší, když se před podáváním několik dní rozleží.

Dobrou chuť a krásné Vánoce!