Dokonalý líný větrník na plechu recept

Ingredience

  • 300 ml vody
  • 250 g margarínu
  • 250 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 8 vajec
  • 7 lžic kr. cukru
  • 1 l mléka
  • 3 bal. zlatého klasu
  • 250 g másla
  • 2 bal. smetany na šlehání
  • 2 bal. ztužovače
  • Karamelovou nebo čokoládovou polevu
  • 50 g kr. cukru
  • 7 lžic mléka
  • 200 g moučkového cukru
4x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

Náplň:

7 lžic kr. cukru

1 l mléka

3 bal. zlatého klasu

250 g másla

Volitelné:

2 bal. smetany na šlehání

2 bal. ztužovače

Na vrch:

Karamelovou nebo čokoládovou polevu

Pokud chcete připravit domácí polevu:

50 g kr. cukru

7 lžic mléka

200 g moučkového cukru

  1. Připravíme si odpalované těsto. Na plameni si v hrnci s hrubším dnem si ve vodě rozpustíme margarín, přidáme mouku a za stálého míchání vaříme.
  2. Vznikne nám hustá kašovitá hmota, kterou vaříme přibližně 5 minut, poté sundáme z plamene a necháme chvíli vychladnout – asi 10 minut. Pokud si těsto přeložíte do druhé nádoby, stačí i 4-5 minut.
  3. Do těsta postupně ručním šlehačem vešleháme po jednom vejce. Vznikne nám krémová hmota, kterou si rozdělíme na dvě poloviny. Na plech uložíme pečící papír, který navlčíme. Na papír natřeme jednu polovinu polovinu těsta (nejlépe to jde cukrářským jazykem).
  4. Vložíme do  vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 stupňů 30 minut.  Po upečení ještě čtvrthodinku neotvíráme troubu.
  5. Po upečení je těsto nerovnoměrné, vypadá jako vlny. Stejným způsobem upečeme i druhý plát.
  6. Na krém si rozpustíme krystalový cukr na pánvi. Když je rozpuštěn, zalijeme ho asi 750 ml mléka a mícháme, aby se mléko spojilo s rozpuštěným cukrem.
  7. V zbylém mléce rozmícháme pudinkové prášky a vlijeme do vroucí směsi. Vaříme, dokud hmota nezhoustne.
  8.  Potom sejmeme z plamene. Necháme vychladnout (občas promícháme) a zatím si nešleháme změklé máslo, které po lžičkách vmícháme do vychladlého krému.
  9. Krém natřeme na jeden plát upečeného těsta. Ze smetany a ztužovačem si ušleháme šlehačku a netřeme ji na krém. Přikryjeme druhým plátem upečeného těsta.
  10. Karamelovou polevu můžete použít kupovanou, případně stačí i rozpuštěná čokoláda.
  11.  Pro domácí karamelovou polevu, tak jako při přípravě krému si rozpusťte cukr a následně přidejte mléko.
  12. Nakonec za stálého míchání přidáme do směsi i moučkový cukr a vaříme, dokud na nevznikne hnědá jednotná hmota.