Dokonalá vrstvená cikánská pečeně z hovězího nebo vepřového masa na víně recept
- Sředně těžká přípava
- 4 porce
- 0 minut
Pro 4 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
Na omáčku:
- 500 ml červeného vína
- 700 ml hovězího vývaru
- 1 cibulku nakrájenou na drobno
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 1 bal. čerstvé polévkové zeleniny očištěné a nakrájené nadrobno
- 2 ks. bobkového listu
- olej
- Každý kousek masa si nejdříve nakrojíme na co největší plochu a následně rozklepeme tence pod fólií – stejně, jako když se chystáte připravovat masovou roládu. Maso ochutíme solí a pepřem.
- Začněte vrstvit. Na plát masa natřeme hořčici, 2 plátky slaniny, několik kroužků okurek a cibule.
- Pokračujeme dalším kusem masa a stejnými přísadami, vrstvíme, dokud nevypotřebujeme všechno připravené maso.
- Maso je nyní dobré svázat motouzem, převážeme podobně, jako španělského ptáčka a přendáme na pekáč.
- Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme cibulku. Přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou nadrobno a vše spolu restujeme na plameni, než nám zelenina chytí pěknou barvu.
- Osolíme, opepříme a přidáme i rajský protlak, bobkový list a necháme vše společně povařit.
- Nyní podlijeme červeným vínem a necháme ještě vařit asi 3-5 minut.
- Omáčku přelijte přes maso, přikryjte poklicí a vložte do trouby.
- Pokud máme hovězí maso, pečeme při teplotě 180 stupňů 2-2,5 hodiny, pokud vepřové, stačí i kratší doba pečení.
- Po dopečení nezapomeňte odstranit motouz.
- Servírujeme s přílohou dle chuti, výborně však tato pochoutka chutná i s obyčejným chlebem. Jako přílohu doporučuji také dušené zelí a vařené brambory!