1 bal. čerstvé polévkové zeleniny očištěné a nakrájené nadrobno
2 ks. bobkového listu
olej
Každý kousek masa si nejdříve nakrojíme na co největší plochu a následně rozklepeme tence pod fólií – stejně, jako když se chystáte připravovat masovou roládu. Maso ochutíme solí a pepřem.
Začněte vrstvit. Na plát masa natřeme hořčici, 2 plátky slaniny, několik kroužků okurek a cibule.
Pokračujeme dalším kusem masa a stejnými přísadami, vrstvíme, dokud nevypotřebujeme všechno připravené maso.
Maso je nyní dobré svázat motouzem, převážeme podobně, jako španělského ptáčka a přendáme na pekáč.
Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme cibulku. Přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou nadrobno a vše spolu restujeme na plameni, než nám zelenina chytí pěknou barvu.
Osolíme, opepříme a přidáme i rajský protlak, bobkový list a necháme vše společně povařit.
Nyní podlijeme červeným vínem a necháme ještě vařit asi 3-5 minut.
Omáčku přelijte přes maso, přikryjte poklicí a vložte do trouby.
Pokud máme hovězí maso, pečeme při teplotě 180 stupňů 2-2,5 hodiny, pokud vepřové, stačí i kratší doba pečení.
Po dopečení nezapomeňte odstranit motouz.
Servírujeme s přílohou dle chuti, výborně však tato pochoutka chutná i s obyčejným chlebem. Jako přílohu doporučuji také dušené zelí a vařené brambory!