Dokonalá vrstvená cikánská pečeně z hovězího nebo vepřového masa na víně recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 4 porce
  • 0 minut
Bláha Tomáš, 13. 02. 2019

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Na omáčku:

    • 500 ml červeného vína
    • 700 ml hovězího vývaru
    • 1 cibulku nakrájenou na drobno
    • 1 lžíci rajčatového protlaku
    • 1 bal. čerstvé polévkové zeleniny očištěné a nakrájené nadrobno
    • 2 ks. bobkového listu
    • olej
    1. Každý kousek masa si nejdříve nakrojíme na co největší plochu a následně rozklepeme tence pod fólií – stejně, jako když se chystáte připravovat masovou roládu. Maso ochutíme solí a pepřem.
    2. Začněte vrstvit. Na plát masa natřeme hořčici, 2 plátky slaniny, několik kroužků okurek a cibule.
    3. Pokračujeme dalším kusem masa a stejnými přísadami, vrstvíme, dokud nevypotřebujeme všechno připravené maso.
    4. Maso je nyní dobré svázat motouzem, převážeme podobně, jako španělského ptáčka a přendáme na pekáč.
    5. Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme cibulku. Přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou nadrobno a vše spolu restujeme na plameni, než nám zelenina chytí pěknou barvu.
    6. Osolíme, opepříme a přidáme i rajský protlak, bobkový list a necháme vše společně povařit.
    7. Nyní podlijeme červeným vínem a necháme ještě vařit asi 3-5 minut.
    8. Omáčku přelijte přes maso, přikryjte poklicí a vložte do trouby.
    9. Pokud máme hovězí maso, pečeme při teplotě 180 stupňů 2-2,5 hodiny, pokud vepřové, stačí i kratší doba pečení.
    10. Po dopečení nezapomeňte odstranit motouz.
    11. Servírujeme s přílohou dle chuti, výborně však tato pochoutka chutná i s obyčejným chlebem. Jako přílohu doporučuji také dušené zelí a vařené brambory!

Šťavnaté maďarské řízky recept

hlavní chody
0 minut
0
(0)
03. 10. 2022 Dalibor

Moravské zelňáky na plechu recept

hlavní chody
0 minut
0
(0)
29. 09. 2022 Dalibor