Dokonalá vrstvená cikánská pečeně z hovězího nebo vepřového masa na víně recept

Ingredience

  • 6 hrubších plátků hovězího nebo vepřového masa
  • 4 co největší kyselé okurky nakrájené na plátky
  • 4 cibule nakrájené na plátky
  • hořčici
  • 10 plátků slaniny – ideální hrubších
  • Sůl a pepř
  • 500 ml červeného vína
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 1 cibulku nakrájenou na drobno
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 1 bal. čerstvé polévkové zeleniny očištěné a nakrájené nadrobno 2 ks. bobkového listu
  • olej
4x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

Na omáčku:

  • 500 ml červeného vína
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 1 cibulku nakrájenou na drobno
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 1 bal. čerstvé polévkové zeleniny očištěné a nakrájené nadrobno
  • 2 ks. bobkového listu
  • olej
  1. Každý kousek masa si nejdříve nakrojíme na co největší plochu a následně rozklepeme tence pod fólií – stejně, jako když se chystáte připravovat masovou roládu. Maso ochutíme solí a pepřem.
  2. Začněte vrstvit. Na plát masa natřeme hořčici, 2 plátky slaniny, několik kroužků okurek a cibule.
  3. Pokračujeme dalším kusem masa a stejnými přísadami, vrstvíme, dokud nevypotřebujeme všechno připravené maso.
  4. Maso je nyní dobré svázat motouzem, převážeme podobně, jako španělského ptáčka a přendáme na pekáč.
  5. Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme cibulku. Přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou nadrobno a vše spolu restujeme na plameni, než nám zelenina chytí pěknou barvu.
  6. Osolíme, opepříme a přidáme i rajský protlak, bobkový list a necháme vše společně povařit.
  7. Nyní podlijeme červeným vínem a necháme ještě vařit asi 3-5 minut.
  8. Omáčku přelijte přes maso, přikryjte poklicí a vložte do trouby.
  9. Pokud máme hovězí maso, pečeme při teplotě 180 stupňů 2-2,5 hodiny, pokud vepřové, stačí i kratší doba pečení.
  10. Po dopečení nezapomeňte odstranit motouz.
  11. Servírujeme s přílohou dle chuti, výborně však tato pochoutka chutná i s obyčejným chlebem. Jako přílohu doporučuji také dušené zelí a vařené brambory!