Chytrý koláč – do trouby vložíte jedno těsto a vyndáte dezert se třemi vrstvami recept

Ingredience

  • Plech 30 x 40 cm
  • 250 g másla
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 l mléka
  • 10 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 2 lžičky vanilkové aroma
  • špetku soli
4x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

  1. Aby se nám koláček správně vydařil, je nutné dodržet přesný postup a také teplota přísad je velmi důležitá.
  2. Máslo dáme před přípravou rozpustit, ale musí být vychlazené, když s ním pracujeme, stejně dobře vychlazené musí být i mléko.
  3. Je dobré, když jsou žloutky pokojové teploty a bílky naopak vychlazené.
  4. Žloutky spolu s cukrem ušleháme do pěny.
  5. Hmota by měla zdvojnásobit svůj objem. Postupně přidáváme rozpuštěné máslo, mléko a vanilkové aroma.
  6. Za stálého šlehání do směsi vmícháme i mouku.
  7. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh a postupně ho ručně vmícháme do žloutkové hmoty.
  8. Těsto má tekutou konzistenci.
  9. Teď už ho stačí jen vylít na plech, který jsme si předtím vymastili a vysypali moukou.
  10. Těsto vložíme do vyhřáté trouby na 175 stupňů a pečeme asi 40 minut.
  11. Zákusek je připraven, když je na vrchu zlatavý (mohou se objevit i praskliny).
  12. Nebojte se, pokud se vám střední část zdá tekutá, zákusek během chladnutí zhoustne a bude přesně takový, jak má být.
  13. Když zákusek vychladne, vložíme do chladničky a podáváme dobře vychlazený.