Zvenku křupavý a uvnitř lahodný jablečný štrůdl recept

Ingredience

  • 6 jablek
  • 125ml vody
  • 2 PL slunečnicového oleje
  • 2 PL strouhanky
  • 250g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 PL másla
  • Skořice podle chuti
4x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

  1. Do mouky nalijte vodu, přidejte vejce a slunečnicový olej.
  2. Hmotu důkladně promíchejte.
  3. Posypte si desku moukou a začněte na ní mísit těsto. Mělo by být pružné a nelepivé.
  4. Přikryjte ho utěrkou a nechte 25 minut v teple.
  5. Dejte si na stůl starší ubrus, který již nepoužíváte, posypte ho moukou, položte na něj těsto a jemně ho vyválejte.
  6. Pak ho opatrně a pomalu vytahujte prsty, dokud nebude téměř průhledné.
  7. Posypte těsto strouhankou.
  8. Oloupejte si jablka, vyřízněte z nich střed a nakrájejte je na jemné plátky.
  9. Naskládejte je na strouhankovou vrstvu, na kterou následně přidejte cukr a skořici.
  10. Zabalte do rolády a konce těsta dobře upevněte.
  11. Štrúdl si přemístěte na plech, vidličkou do něj udělejte pár dírek a pečte přibližně 30 minut při teplotě 190 stupňů.
  12. Vyndejte z štrúdl z trouby – potřete máslem, posypte cukrem a pošlete do trouby na dalších 10 minut.
  13. Teplý jablečný štrúdl můžete ozdobit čokoládovým sirupem, práškovým cukrem nebo zmrzlinou. Vaše chuťové buňky zažijí dokonalou chuť a křupavost.