Vlašsko-orechové koláčky: Jak využít zbytky vaječných bílků a připravit lahodný dezert recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 70 minut
Jan, 06. 01. 2025

Pokud máte doma zbytky vaječných bílků, tento recept je ideální způsob, jak je využít. Tyto lahodné vlašsko-orechové koláčky s jemným krémem a čokoládovou polevou jsou perfektním dezertem pro každou příležitost. Připravte si je podle tohoto jednoduchého receptu a vychutnejte si jejich bohatou chuť.

Pro 6 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V misce vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli a cukrem do tuhého sněhu. V jiné misce smíchejte mleté ořechy s moukou. Do vyšlehaného sněhu po lžících přidávejte směs ořechů a mouky a jemně promíchejte. Těsto vyválejte na pečicím papíru na velký plech. Uhladíte a vložte do předehřáté trouby. Pečte při teplotě 170 °C přibližně 15 minut. Po upečení ihned odstraňte pečicí papír a nechte těsto vychladnout.
  • Příprava krému: V hrnci rozpusťte 40 g másla, přidejte 3 lžíce mouky a 1 lžíci cukru. Vytvoříte bílou zásmažku. Poté přilijte 80 ml silné černé kávy a vařte krátce. Nechte vychladnout. Zbytek másla vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně přidávejte vychladlou zásmažku.
  • Sestavení koláčků: Vychladlé těsto nakrájejte na pásky. Potřete je připraveným krémem a zlepte je dohromady. Nakonec nakrájejte na úhledné plátky.
  • Dokončení: Polovinu koláčků ponořte do čokoládové polevy, nechte ztuhnout a podávejte.

Celková doba přípravy:

  • Příprava těsta: 20 minut
  • Pečení: 15 minut
  • Příprava krému: 15 minut
  • Dokončení a chlazení: 20 minut

Počet porcí:

  • Tento recept vystačí přibližně na 15–20 kousků koláčků.

Tyto vlašsko-orechové koláčky jsou skvělým způsobem, jak využít zbytky vaječných bílků a připravit si lahodný dezert pro každou příležitost. Přejeme dobrou chuť!