Sýrový koláč Recept

Ingredience

  • 200g tvrdého sýru
  • 170g másla
  • 1 vaječný žloutek
  • 15g cukru
  • 1.5 čajové lžičky droždí
  • 350g mouky
  • 1 vajíčko
  • 2.5g soli
  • 200ml mléka
6x
0 Kcal
01:20
Střední

Postup přípravy

  1. V zahřátém mléce dejte rozpustit sušené droždí a cukr. Přidejte vajíčko, sůl, 50g změklého másla a prosátou mouku. Těsto zamíchejte.
  2. Hotové těsto dejte na teplé místo, kde se jeho objem zdvojnásobí a můžete s ním začít pracovat.
  3. Rozdělte těsto na 7 stejných částí
  4. Rozválejte jednu část těsta na tenký kus a umístěte ho do vymazané formy (20x25cm). Potřete ho rozpuštěným máslem a posypte nastrouhaným sýrem.
    Potom rozválejte další kousek těsta a položte ho na vrch. Tentokrát ho potřete jen rozpuštěným máslem.
    Pokračujte ve střídání vrstev po kterých budete přidávat sýr.
    Poslední vrstvu neposypujte sýrem, ale naneste na ni vaječný žloutek.
  5. Koláč nařežte na čtverce tak, aby se od sebe neoddělovaly. Na vrch dejte potravinovou fólii a položte na teplé místo po dobu 20 minut.
  6. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 40 minut.
  7. Koláč s voňavou náplní je vhodný ke snídani, ke kávě nebo čaji. Také si ho můžete vzít s sebou do práce a určitě nebudete litovat.