Šťavnatý koláč s jablky a čokoládou! Fantastický recept, který si oblíbíte

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 70 minut
Jan, 17. 01. 2025

Tento šťavnatý koláč s jablky a čokoládou je naprosto neodolatelný! Kombinace sladkých jablek, kakaového těsta a lahodného ganache vás určitě dostane. Je to rychlý a jednoduchý recept, který se hodí pro každou příležitost. Připravte si tento dezert a potěšte své blízké vynikající chutí!

Pro 8 porcí

Ingredience

Na první část koláče:

Na druhou část koláče:

Na ganache:

Postup přípravy

  • První část (těsto): Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte olej, džem, kakaový prášek, mléko, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Nakonec přimíchejte mouku a směs dobře promíchejte do hladka. Plech vymažte máslem a vysypte moukou. Nalijte připravené těsto na plech a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 15 minut.
  • Druhá část (jablečná náplň): Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Přidejte šťávu z půlky citronu a promíchejte. Vaječné bílky vyšlehejte se 150 g cukru do tuhého sněhu. Opatrně vmíchejte nastrouhaná jablka do sněhu a promíchejte. Po 15 minutách vyjměte předpečený základ z trouby a rovnoměrně na něj rozprostřete jablečnou náplň. Vraťte do trouby a pečte dalších 30 minut.
  • Ganache: Čokoládu nasekejte a smíchejte s horkou smetanou. Směs dobře promíchejte, dokud nebude hladká. Upečený koláč polejte ganache a nechte ji ztuhnout. Po ztuhnutí nakrájejte a podávejte.

Celková doba přípravy:

  • Příprava těsta a náplně: 20 minut
  • Pečení první části (těsto): 15 minut
  • Pečení s jablečnou náplní: 30 minut
  • Celkem: přibližně 1 hodina a 10 minut

Počet porcí:

  • Tento koláč je vhodný pro 8-10 porcí.

Tip na závěr:

Tento koláč je vynikající i s jinými ovocnými náplněmi, jako jsou hrušky, meruňky nebo borůvky. Zkuste si experimentovat s různými chutěmi a přizpůsobte si recept podle ročního období.