Skutečně měkký závin - tenké těsto se spoustou nádivky! (NEJLEPŠÍ RECEPT) recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 85 minut
Jan, 17. 01. 2025

Tento kynutý závin s makovou a ořechovou náplní vás okouzlí svou jemnou strukturou těsta a bohatou chutí plné náplně. Připravte si tuto sladkou pochoutku podle osvědčeného receptu, který je ideální na každou příležitost.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: V 50 ml vlažného mléka rozmíchejte lžičku moučkového cukru a sušené droždí. Přikryjte a nechte na teplém místě, dokud kvásek nenakyne (cca 10 minut).
  • Příprava těsta: Máslo nakrájejte na menší kousky a nechte změknout. Do mísy prosijte mouku, přidejte sůl, cukr, změklé máslo, vejce a připravený kvásek. Rukama nebo robotem vypracujte hladké, nelepivé těsto. Těsto rozdělte na dvě části, zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice na 40 minut.
  • Příprava náplní: V hrnci zahřejte cukr s vodou a nechte převařit, aby vznikl sirup. V misce smíchejte mák s citronovou kůrou, skořicí a 2 lžícemi švestkových povidel. Přidejte sirup tak, aby vznikla hustá náplň. V druhé misce smíchejte ořechy s citronovou kůrou, skořicí a případně meruňkovým džemem. Zahuštěte sirupem dle potřeby.
  • Plnění a tvarování: Těsto vyjměte z lednice a vyválejte na tenký plát. Rovnoměrně naneste náplň (mák nebo ořechy) a opatrně zarolujte do tvaru závinu. Položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem.
  • Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut, dokud není závin zlatavý. Po upečení nechte vychladnout, přikryjte utěrkou a poté nakrájejte.

Celková doba přípravy:

  • Příprava těsta a náplní: 60 minut
  • Pečení: 25 minut
  • Celkem: 85 minut

Počet porcí:

  • 12 porcí (2 záviny)

Vyzkoušejte tento lahodný kynutý závin, který potěší vaše chuťové pohárky. Vynikající na rodinné oslavy i jako sladká odměna ke kávě. Dobrou chuť!