Skládaný makový koláč se zakysanou smetanou: Dlouho hledaný starý recept, trumfne i kynutý závin – kdo má rád mák, ten si ho nebude vědět vynachválit!

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 40 minut
Tomáš, 19. 09. 2024

Tento tradiční koláč z bramborového těsta a lahodné makové náplně vás okouzlí svou chutí i jednoduchou přípravou. Skvěle se hodí k odpolední kávě nebo jako sladká tečka po obědě.

Pro 8 porcí

Ingredience

Těsto:

Náplň:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Vařené brambory nastrouhejte na jemno. Přidejte mouku s kypřícím práškem, cukr, špetku soli, vejce a změklé máslo. Vypracujte hladké těsto.
  • Příprava makové náplně: Mletý mák smíchejte se zakysanou smetanou, cukrem a špetkou skořice. Směs krátce povařte na mírném ohni a nechte vychladnout. Do vychladlé směsi přidejte žloutky a nakonec opatrně vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.
  • Tvorba koláče: Těsto rozdělte na tři díly. Z každého dílu vyválejte placku. První placku položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete makovou náplní. Přikryjte druhou plackou, znovu natřete náplní a zakončete třetí plackou. Poslední placku potřete rozšlehaným vejcem.
  • Pečení: Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 25-30 minut, dokud nebude povrch krásně zlatavý.

Užijte si tento lahodný koláč plný tradičních chutí! 😊