Selská výplata – prastarý recept k nezaplacení, strašně dobré papání z brambor recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 4 porce
  • 0 minut
Tomáš, 09. 02. 2019

Tento recept na selskú výplatu je opravdovým pokladem tradiční kuchyně. Jednoduché suroviny, jednohrncová příprava a výsledek, který zasytí a potěší chuťové buňky. 

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

    1. Cibuli nakrájíme na drobno, slaninu a klobásu na kousky. Brambory oloupeme a nakrájené na kousky uvaříme se solí a kmínem do měkka.
    2. Cibulku na kousku sádle opečeme do zlatova. Nakrájené zelí mírně podlijeme A dusíme do měkka. Hotové snadno dosladíme.
    3. Mezitím opečeme slaninu nebo bůček s klobásou dokřupava. Scezené brambory přidáme k opečenému bůčku a chvíli společně opékáme.
    4. Nakonec přisypeme zelí a společně prohřejeme. Dochutíme pepřem, případně solí a můžeme podávat. Pokud nemáte kysané zelí, můžete dělat i se sladkou zelím, případně i bez zelí.

Celková doba přípravy

  • Aktivní příprava: 15 minut

  • Vaření a opékání: 25–30 minut

  • Celkem: cca 40–45 minut

Počet porcí

Tento recept vystačí na 4 porce

Závěr

Selská výplata je jídlo, které spojuje jednoduchost, sytost a tradiční chuť. Jsou to pokrmy, které naši předkové připravovali často – bez přehnaných ingrediencí – a přesto dokázaly nasytit a potěšit. Tento recept doporučuji jako hlavní chod pro chladnější dny nebo pro chvíle, kdy chcete uvařit poctivé, domácí jídlo z dostupných surovin.