Ruský perník recept

Ingredience

  • 3 vejce
  • 190 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 1 hrnek cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • Hladká mouka podle potřeby
  • 2 hrnky cukru
  • 1. 5 l zakysané smetany
6x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. Připravte si vodní lázeň a v něm vyšlehejte vejce s cukrem do hladké pěny.
     
  2. Máslo s medem si rozpustíme v menším hrnci. Tenkým proudem přiléváme hmotu z másla a medu do pěny, kterou jsme vyšlehali z vajec a cukru.
  3. Pak přidáme jedlou sodu.
  4. Odstavíme z plamene a do ještě teplé směsi přidáváme hladkou mouku. Mouky přidáváme tolik, abychom docílili měkkého těsta, se kterým se snadno pracuje.
  5. Rozdělíme ho na 4 části. 
  6. Připravíme si plech na pečení, ale nevykládejte ho pečícím papírem. Na papíře si vyválíme těsto, které přeložíme i s papírem na plech a upečeme při teplotě 180 stupňů dozlatova.
  7. Těsto zapečte jen krátce. Kraje upečeného těsta můžeme začistit a odřezky rozdrtit. Můžeme je pak ještě použít navrch. 
  8. Stejným způsobem upečte i ostatní pláty. 
  9. Z zakysané smetany a cukru si zatím utřeme jednotnou hmotu, kterou pak budeme vrstvit mezi jednotlivé pláty těsta.
     
  10. Potřeme všechny upečené pláty a takto navrstvené medové řezy odložíme do lednice. Pokud možno na celou noc. Pokud projdou dostatečným chladem, jsou krásné vláčné a nevysušené.