Povidlové buchty jako vatičky z obrázku – nejlepší těsto recept

Ingredience

  • 60 dkg jemné mouky
  • 2.5 dkg droždí
  • 2-3 dl mléka
  • 2 vejce
  • 6 dkg másla
  • 10 dkg cukru
  • 1 lžička lžička soli
  • 1 lžíce rumu
  • Povidla (hustý)
10x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. Mouku prosejeme do misky, uprostřed uděláme důlek, do které nasypeme cukr, přidáme rozdrcené droždí a zalijeme teplým mlékem. Promícháme a necháme 15 minut odstát, dokud vyjde kvásek. Potom přidáme do misky zbývající přísady kromě mléka. Teplé mléko přidáváme až postupně, podle toho, abychom získali jemnou a vláčnou konzistenci těsta (možná budeme potřebovat 3 dl mléka, možná méně). Těsto by nemělo být lepivé, mělo by se snadno odlepovat od stěn misky.
  2. Odložíme těsto na teplé místo a necháme ho odpočívat alespoň 30-45 minut. Během této doby pěkně naroste. Po uplynutí tohoto času těsto prohněteme a na pomoučeném vále rozválíme na tenký plát, ten nařežeme na kostky.
  3. Hustý povidla pak navrstvíme do středu čtverce a zavineme. Vyformujeme kulatý nebo podélný tvar. Náplň musí být pěkně ukryta uvnitř cesta.
  4. Plech s vyššími okraj vyložíme pečícím papírem a uložíme těsně vedle sebe (buchty je dobré potřít olejem i po stranách, aby se po upečení daly snadněji oddělit).
  5. 15-20 minut necháme buchty v troubě vyhřáté na 50 stupňů, pak teplotu zvýšíme na 200 stupňů a pečeme 20-25 minut.
  6. Po upečení posypeme práškovým cukrem a můžeme podávat.

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂