Plněné masové koule se sýrem a rýžovým středem v rajčatovo-hořčičné omáčce recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 90 minut
Jan, 18. 12. 2025

Hledáte syté a originální jídlo pro celou rodinu, které zaujme nejen chutí, ale i nápadem?

Tyto velké masové koule plněné rýží a sýrem jsou přesně tím typem receptu, který se hodí na víkendový oběd, slavnostnější večeři i pohoštění pro hosty. Šťavnaté hovězí maso, zelenina, koření, rozpečený sýr uprostřed a jemně pikantní rajčatovo-hořčičná omáčka tvoří dokonale vyvážený celek. Jako bonus je součástí receptu i svěží fazolový salát.

Pro 6 porcí

Ingredience

Masová směs:

Náplň:

Omáčka:

Na zapečení:

Salát:

Postup přípravy

  • Základ masové směsi V misce rozšlehejte vejce se solí a pepřem. Přidejte mleté maso, česnek, červenou cibuli, petrželku a strouhanku. Promíchejte.
  • Restování zeleniny Na pánvi orestujte bílou cibuli dozlatova. Přidejte mrkev, krátce orestujte a poté přidejte zelí. Osolte, opepřete, přidejte bylinky a zalijte horkou vodou. Duste 7–8 minut, poté nechte vychladnout.
  • Spojení směsi Zeleninu vmíchejte do masové směsi a rukama důkladně propracujte, aby se vše rovnoměrně spojilo.
  • Rýžovo-sýrový střed Uvařenou rýži nechte vychladnout. Z rýže vytvarujte malý plátek, vložte do středu kostku sýra a obalte další rýží do kuličky.
  • Tvarování koulí Na potravinovou fólii rozprostřete porci masové směsi, doprostřed položte rýžovou kuličku a maso kolem ní pečlivě uzavřete. Vytvořte velkou masovou kouli.
  • Příprava omáčky Smíchejte rajčatovou omáčku, hořčici, jogurt, sůl, oregano a sušený česnek. Masové koule vložte do zapékací mísy a omáčkou je ze všech stran potřete.
  • Pečení Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut.
  • Zapečení sýra Vyjměte mísu z trouby, posypte koule strouhanou mozzarellou a vraťte do trouby na dalších 10 minut, dokud se sýr nerozteče a lehce nezezlátne.
  • Salát Smíchejte rajčata, okurku, petržel, jarní cibulku a fazole. Jogurt promíchejte s hořčicí a citronovou šťávou a salát dochuťte.

Počet porcí

5–6 porcí (5–6 velkých masových koulí)

Celková doba přípravy

  • příprava: 40 minut

  • pečení: 50 minut

  • celkem: cca 1 hodina 30 minut

Závěr

Plněné masové koule se sýrem a rýží jsou výrazné, syté a chuťově bohaté jídlo, které spojuje tradiční suroviny s nápaditým zpracováním. Rozteklý sýrový střed, šťavnaté maso a jemně pikantní omáčka z nich dělají ideální recept pro chvíle, kdy chcete připravit něco opravdu poctivého. Se svěžím salátem tvoří vyvážený oběd, který zasytí a potěší každého strávníka.

Zapečené brambory

Zapečené brambory s mletým masem a sýrem

Mleté
65 minut
0
(0)
18. 12. 2025 Jan