Pečené vrstvené maso aneb "cikánská pečeně" pro celu rodinu recept

4.6
(26)

  • Sředně těžká přípava
  • 4 porce
  • 180 minut
Michaela Kvapilová, 19. 11. 2018

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Každý kousek masa si nejdříve nakrojíme na co největší plochu a následně rozklepeme tence pod fólií – stejně, jako když se chystáte připravovat masovou roládu. Maso ochutíme solí a pepřem
  • Začněte vrstvit. Na plátek masa natřeme hořčici, položíme 2 plátky slaniny, několik kroužků okurek a cibule. Pokračujeme dalším kusem masa a stejnými přísadami, vrstvíme, dokud nevypotřebujeme všechno připravené maso
  • Maso je nyní dobré svázat motouzem, převážeme podobně, jako španělského ptáčka a přendáme na pekáč.
  • Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme cibulku. Přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou nadrobno a vše spolu restujeme na plameni, než nám zelenina chytí pěknou zlatavou barvu.
  • Osolíme, opepříme a přidáme rajský protlak, bobkový list a necháme vše společně povařit.
  • Nyní podlijeme červeným vínem a necháme ještě vařit asi 3-5 minut.
  • Omáčku přelijte přes maso, přikryjte poklicí a vložte do trouby.
  • Pokud máme hovězí maso, pečeme při teplotě 180 stupňů 2-2,5 hodiny, pokud vepřové, stačí dobu pečení zkrátit o půl hodiny. Po dopečení nezapomeňte odstranit motouz.
  • Servírujeme s přílohou dle chuti, výborně však tato pochoutka chutná i s obyčejným chlebem. Jako přílohu doporučujeme také dušené zelí a vařené brambory.