Pancito bez trouby: měkoučké sladké buchty z pánve za pár minut recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 60 minut
Jan, 28. 08. 2025

Toužíte po domácím pečivu, ale nechcete zapínat troubu? Tyhle nadýchané sladké buchty „pancito“ se dělají na pánvi, takže jsou hotové rychle, krásně voňavé a uvnitř jemné. Recept je z pár základních surovin a zvládne ho i začátečník. Skvělé ke kávě, na snídani i na sladkou svačinu.

Pro 12 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Kváskový základ Do mísy vlijte teplé mléko, přidejte cukr a sušené droždí, promíchejte a nechte 10 minut stát, až se na povrchu vytvoří pěna.
  • Zamíchání těsta Do aktivního kvásku vmíchejte vejce, sůl, pomerančovou kůru a olej. Postupně zapracujte mouku a hněťte, až vznikne měkké, lehce lepivé těsto.
  • Zjemnění máslem Přidejte změklé máslo a ještě 2–3 minuty hněťte, aby se máslo úplně vstřebalo a těsto bylo pružné a hladké.
  • První kynutí Mísu přikryjte a nechte těsto kynout 30 minut na teplém místě.
  • Tvarování Těsto vyklopte na lehce pomoučený stůl, rozdělte na stejné kousky a z každého vytvarujte kuličku. Nechte 10 minut pod utěrkou krátce dokynout.
  • Smažení Na středně silném plameni rozpalte pánev s menším množstvím oleje (dno jen lehce pokryté). Kuličky jemně zploštěte a smažte dozlatova z obou stran 2–3 minuty na stranu. Přeneste na papírovou utěrku.
  • Dokončení Ještě vlažné pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.

Celková doba přípravy:

  • 20 minut práce + 40 minut kynutí a smažení

  • Celkem: cca 60 minut

Počet porcí:

  • 12 kousků

Tipy:

  • Těsto má být měkké – když bude příliš tuhé, buchty nebudou tak nadýchané.

  • Chuť obměníte přidáním špetky vanilky, skořice nebo citronové kůry.

  • Smažte spíše pomaleji na středním ohni, aby se buchty propekly i uvnitř.

Závěr

Pancito bez trouby je důkaz, že na voňavé domácí pečivo nepotřebujete složitou technologii ani spoustu času. Nadýchané, jemné a s příjemným citrusovým nádechem si je zamilujete hned napoprvé. Ať už k ranní kávě, na víkendovou snídani nebo jako rychlý dezert – tyhle buchty zmizí z talíře dřív, než stihnete natočit druhý hrnek.